Jäähyväiset vanhalle käyttöliittymälle: Unified Interface korvaa legacy web clientin 1.10.2020

Microsoft Dynamics 365 Customer Engagement on tarjonnut kaksi rinnakkaista käyttöliittymäteknologiaa jo pidemmän tovin. Vain selaimella käytettävä web client on ollut se oletuskäyttökokemus, johon käyttäjä päätyy ympäristön perus-URL:in syöttäessään. CRM 2013 -versiossa ensimmäisen kerran esitelty ja sittemmin paranneltu web client on toki tarjonnut pienempiinkin ruutuihin sopeutuvaa layouttia, mutta varsinaiset mobiililaitteden käyttöliittymät perustuivat aina eri teknologiaan.

Unified Interface näki päivänvalon kesällä 2017, kun Microsoft paljasti tuloillaan olleen 9.0-version uuden käyttökokemuksen. Nimensä mukaisesti se oli tarkoitettu toimimaan kaikissa päätelaitteissa ja käyttökonteksteissa. Puhelinsovellukset olivat ensimmäisiä, jotka hyppäsivät aiemmasta MoCA-clientista uusimpaan teknologiaan, mutta tämän jälkeen niin Outlook App kuin esim. Microsoft Teams -välilehdet ovat esitelleet Dynamics 365:n sopeutuvuutta useisiin eri ympäristöihin. Tietenkin myös selainkäyttö PC:n ruudulla on ollut mahdollista Unified Interfacella heti alusta alkaen.

Ensimmäiset versiot uudesta teknologiasta eivät vielä kattaneet kaikkia vanhoja toimintoja, joten osa nykyasiakkaista ei voinut suoraan hypätä uuteen kelkaan. Joka julkaisun myötä eroa on kurottu umpeen, ja tänä päivänä lista ei-tuetuista toiminnoista Unified Interfacessa on kutistunut lähes olemattomaksi. Uusissa asiakasympäristöissä on jo hetken aikaa tarjottu oletuksena ainoastaan tätä uutta käyttökokemusta, joten sen voi sanoa olevan tuotantovalmis lähes mihin tahansa asiakasskenaarioon. Laajennettavuuden osalta Unified Interface on jo omaa luokkaansa, kiitos uusien PowerApps Component Framework (PCF) -kontrollien ja upotettavien PowerApps Canvas Appien.

Monissa asiakasympäristöissä ei kuitenkaan olla vielä tehty virallista siirtymää vanhasta käyttöliittymästä Unified Interfaceen. Ottaen huomioon kuinka nopeasti pilviympäristöissä sovellusten toiminnot kehittyvät, on vanhempaan client-teknologiaan nojautuminen jopa hieman riskialtista. Kaikki Microsoftin kehittämät uudet ominaisuudet on suunniteltu vain Unified Interfacea varten, joten ilman sen käyttöönottoa jää väistämättä paitsi osasta palvelun tuotekehityksen hedelmiä. Tosiaalta jokaisella CRM-järjestelmän kaltaiseen ydinjärjetelmään tuotavalla käyttötavan muutoksella on oma kustannuksensa testaamisen ja käyttäjien tuen kannalta, joten siirtymän lykkääminen on usein ollut ymmärrettävää – jos se on ollut tietoinen valinta. Haastavin tilanne on niissä organisaatioissa, joissa Dynamics 365:n kehitystä ei olla aktiivisesti seurattu ja tämä käyttöliittymäpuoli on jäänyt kokonaan huomiotta.

Nyt syyskuussa 2019 Microsoft teki viimein odotetun ilmoituksen, jossa aiemman legacy web clientin poistuminen käytöstä pilviympäristöissä kerrottiin tapahtuvan lokakuussa 2020. Samassa yhteydessä jo aiemmin deprecated-tilaan siirtyneet Dialogit ja Task Flowt tulevat poistumaan.

Mitä tämä merkitsee Dynamics 365 Customer Engagement -asiakkaille, jotka vielä hyödyntävät vanhaa web clientia? No, ainakin sitä, että nyt ei voi enää lykätä siirtymää myöhemmäksi, vaan on aloitettava suunnittelu Unified Interfacen käyttöön saamiseksi. Vaikka uusi käyttöliittymä sinänsä noudattaakin olemassa olevia lomake- ja näkymämäärittelyjä, eikä vaadi suurta muutosta konfiguroimalla tehtyjen mukautusten säilyttämiseen käytössä, on työlle silti syytä varata kunnolla aikaa. Kolmansien osapuolien laajennusten ja asiakaskohtaisten räätälöintien toimivuus Unified Interface -maailmassa on testattava huolella, jottei järjestelmään rakennettujen prosessien käyttö hankaloidu tai pahimmassa tapauksessa esty.

Riippumatta nykyjärjestelmiin tehdyistä käyttöliittymän mukautuksista, kaikkein asiakkaiden kannattaa tässä yhteydessä kartoittaa Dynamics 365:n käyttökokemukseen liittyvät kehitystarpeet ja havaitut kipupisteet. Unified Interface nimittäin tarkoittaa siirtymistä App-pohjaiseen maailmaan, jossa yhden monoliittisen CRM-järkäleen sijaan tehdään eri käyttäjäryhmille heidän tarpeisiin vastaavia pienempiä App Moduleita. Jos käyttäjät ovat aiemmin valittaneet sekavasta käyttöliittymästä, niin nyt jos koskaan on aika tarkastella miten turhat rönsyt voidaan karsia pois ja nopeuttaa järjestelmän käyttöä.

Parantuneen suorituskyvyn ja em. laajennettavuusmahdollisuuksien lisäksi Unified Interface tuo mukanaan paljon hiottuja yksityiskohtia käyttökokemuksen optimointiin. UX on asia, jota ei välttämättä perinteisissä CRM-projekteissa olla lainkaan riittävästi painotettu, mutta nyt tähän osa-alueeseen löytyy paljon hyvää, uutta tukimateriaalia. Microsoftin lanseeraama uusi Unified Interface Community sisältää whitepapereita ja oppaita, joista saa oman Dynamics 365 -ympäristön käyttöliittymän modernisointiin erinomaisia vinkkejä ja parhaita käytäntöjä.

  • Share on: